Iemand die zelf geen verantwoorde beslissingen kan nemen, vanwege bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking en niets heeft vastgelegd in een Levenstestament komt vaak onder curatele, mentorschap of bewind. Hij krijgt dan een wettelijk vertegenwoordiger die bepaalde beslissingen voor hem neemt.
Door een ziekte of beperking kunnen sommige cliënten niet goed overzien welke gevolgen bepaalde keuzes hebben. De rechter kan dan een wettelijk vertegenwoordiger aanwijzen: een curator, mentor of bewindvoerder. Daarbij moet altijd goed bekeken worden waarover de cliënt zelf kan blijven beslissen, en waarover niet.
Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onderbewindstelling genoemd. Een bewindvoerder beheert uw inkomsten en goederen en zorgt er onder andere voor dat uw vaste lasten op tijd worden betaald. Bij schulden zal waar nodig toeleiding naar schuldhulpverlening worden verzorgd. Kortom, een bewindvoerder regelt al uw financiële zaken voor u.
Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van uw situatie kunnen maken. Ook wordt daarmee voorkomen dat de cliënt bijvoorbeeld zijn huis verkoopt of grote aankopen doet die hij niet kan betalen. Mocht hij dat toch doen en het bewind is ingeschreven in het Centraal Curatele- en Bewindsregister (CCBR) dan is de verkoop/koop niet rechtsgeldig en wordt dus teruggedraaid.
Een bewindvoerder neemt geen beslissingen over de gezondheid en mag het medisch dossier van de cliënt niet inzien.
Beschermingsbewind moet aangevraagd worden bij de kantonrechter. U heeft hiervoor geen advocaat nodig. De kantonrechter beslist of beschermingsbewind nodig is.
Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..