Bewindvoering

Iemand die zelf geen verantwoorde beslissingen kan nemen, vanwege bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking en niets heeft vastgelegd in een Levenstestament komt vaak onder curatele, mentorschap of bewind. Hij krijgt dan een wettelijk vertegenwoordiger die bepaalde beslissingen voor hem neemt.

Door een ziekte of beperking kunnen sommige cliënten niet goed overzien welke gevolgen bepaalde keuzes hebben. De rechter kan dan een wettelijk vertegenwoordiger aanwijzen: een curator, mentor of bewindvoerder. Daarbij moet altijd goed bekeken worden waarover de cliënt zelf kan blijven beslissen, en waarover niet. 


Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onderbewindstelling genoemd. Een bewindvoerder beheert uw inkomsten en goederen en zorgt er onder andere voor dat uw vaste lasten op tijd worden betaald. Bij schulden zal waar nodig toeleiding naar schuldhulpverlening worden verzorgd. Kortom, een bewindvoerder regelt al uw financiële zaken voor u.

Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van uw situatie kunnen maken. Ook wordt daarmee voorkomen dat de cliënt bijvoorbeeld zijn huis verkoopt of grote aankopen doet die hij niet kan betalen. Mocht hij dat toch doen en het bewind is ingeschreven in het Centraal Curatele- en Bewindsregister (CCBR) dan is de verkoop/koop niet rechtsgeldig en wordt dus teruggedraaid.

Een bewindvoerder neemt geen beslissingen over de gezondheid en mag het medisch dossier van de cliënt niet inzien.


Beschermingsbewind moet aangevraagd worden bij de kantonrechter. U heeft hiervoor geen advocaat nodig. De kantonrechter beslist of beschermingsbewind nodig is.

Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Referenties

VIDEO

Een uitleg animatie over hoe en waarom er bewind wordt gevoerd binnen de rechtsstaat. Bron, De Rechtspraak.

VEELGESTELDE VRAGEN

Onderstaand treft u enkele veel gestelde vragen aan. Staat uw vraag er niet bij stel uw vraag dan via het contactformulier of per e-mail via de onderste optie.

Er is momenteel bij Coenders bewindvoering en levensexecuteur geen wachttijd. Wij kunnen u direct van dienst zijn.

Neem direct contact met ons op door te bellen met 077 20 18 732 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bewindvoering

De tarieven voor bewindvoering zijn wettelijk vastgestelde tarieven. deze tarieven zijn vastgesteld door de Rijksoverheid.
De actuele tarieven kunt u hier terugvinden.

Levensexecuteur

De tarieven voor levensexecuteur zijn altijd in afstemming en worden op maat gemaakt. Dit is afhankelijk van uw wensen en specifieke persoonlijke situatie.
Wilt u meer weten, neem dan rechtstreeks contact met ons op door te bellen naar 077 20 18 732 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Primair bestaat het werkgebied uit Limburg, Brabant en Gelderland. 

Voor mogelijkheden buiten deze regio, neem rechtstreeks contact met ons op door te bellen naar 077 20 18 732 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Carla Coenders en Wendy Peree zijn de twee dossierbehandelaars. Gedurende de samenwerking is en blijft een van beide uw vaste contactpersoon.
Het kan wel zo zijn dat u bij telefonisch contact een andere medewerker aan de lijn krijgt.

Voor mentorschap of curatele kunnen wij u adviseren. Op beperkte schaal wordt dit door ons kantoor verzorgd. Daarnaast beschikken wij over een breed netwerk aan mentoren in de regio.


Wilt u meer weten, neem dan rechtstreeks contact met ons op door te bellen naar 077 20 18 732 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt een vraag stellen via ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorlichtingsbijeenkomst Vrouwenbond Lottum

Op maandag 19 februari hebben wij in samenwerking met Martijn Tolsma van Novitas notarissen uit Horst en Carmen van Wezel (professioneel mentor) een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor de vrouwenbond van Lottum. Maar liefst 33 dames hebben enthousiast geluisterd naar het verhaal van notaris Martijn. Hij vertelde over bewindvoering/mentorschap/levensxecuteur maar ook wat te doen met je vermogen als je bijvoorbeeld wordt opgenomen in een zorginstelling. Martin sloot zijn presentatie af met een quiz waarbij de kennis van de aanwezige dames danig op de proef werd gesteld. Voor de 3 dames met de meeste kennis was een leuke prijs beschikbaar gesteld.
 
Na de pauze konden de dames kiezen uit een aantal workshops, waaronder het opstellen van een passende begroting voor een alleenstaande moeder, maar ook kon er geluisterd worden naar verhalen uit de praktijk van de mentor en notaris. Na afloop was er voor iedereen een leuke goodie bag.
 
Al met al een geslaagde avond.

 

Coenders Infoavond vrouwenbond Lottum